Accounting

Comandi – je eigen financiële dashboard

Doormiddel van het financiële dashboard van Comandi kan jij altijd sturen op feiten. Koppel Comandi aan Yuki en heb altijd visueel inzicht waar je staat en vooral waar je naar toe moet sturen.

Hieronder hebben we een paar essentiële onderwerpen onder elkaar gezet.

  • Wat zie ik op mijn klokken?
  • Tabel rapportage
  • Budgetteren
  • Scenarioplanning

 

Wat zie ik op mijn klokken?

Comandi zorgt ervoor dat jij een visueel overzicht hebt van hoe je ervoor staat. Dit helpt jouw als ondernemer de juiste richting op te sturen. Maar wat krijg je nou te zien als je inlogt in Comandi. Het is belangrijk dat je juist die informatie eruit haalt waar je wat aan hebt. Hieronder zie je de klokken die je ziet wanneer je inlogt. Je kunt zelf kiezen wat deze klokken weergeven. Druk op Weergave om de periode te kiezen die de klokken weergeven. Kies hier het jaar en de maand. Of kies bijvoorbeeld een kwartaal of een doorlopend jaar.

YouTube video

 

 

Bij de vergelijkingsvoet kan je jouw cijfers vergelijken. Bijvoorbeeld met jouw eigen historie of met een budget die je hebt gemaakt. Hier kun je ook de periode kiezen. Vergelijk bijvoorbeeld met vorige maand of met maanden in het vorige jaar. Je kunt op elke klok doorklikken.

 

Wanneer je hebt doorgeklikt op een klok krijg je dit scherm te zien. Hieronder zie je dat erdoor is geklikt op de omzet klok. De groene grafiek linksonder geeft de historische cijfers weer. De oranje grafiek rechts geeft dit jaar weer. Je kunt ook doorklikken in het rechtermenu naast de grafieken. Je ziet hier beneden welke weergaves je krijgt als je doorklikt. Je kunt bijvoorbeeld een trendgrafiek met onderverdeling bekijken zodat jij weet hoe jij omzet in elkaar zit. Ook kun je je omzet opdelen in klanten. Zo zie je per klant welk aandeel ze hebben in jouw omzet. Van deze klanten kan je ook precies zien waar ze gevestigd zijn.

 

 

Tabel Rapportage

Comandi visualiseert met klokken, grafieken enzovoorts. Het is daarnaast ook handig om andere tabellen te maken zoals balansen. Ook vanuit die overzichten kan je interessante informatie terugvinden. Je kunt zelf tabel pagina’s maken. Druk op het instellingen en dan op beheer pagina’s. Je ziet nu alle pagina’s die je al een keer aangemaakt hebt. Om een nieuwe pagina aan te maken klik je op New.

YouTube video

 

Als je op New hebt geklikt kan je een aantal eigenschappen van de nieuwe pagina bepalen. Je kunt de prioriteit instellen. Dit bepaalt hoe hoog het in je linker menu komt te staan. Je bepaalt of het een klok of een data tabel is. Ook is het natuurlijk mogelijk om de naam te kiezen. Omdat jij deze tabel maakt kan je instellen voor wie de tabel zichtbaar is. Als alles naar wens is ingevuld dan druk je op Save.

Jouw nieuwe pagina staat nu in de lijst bij beheer pagina’s. Hij staat dus onderaan omdat er 50 is ingevuld. Dit is in deze lijst het hoogste cijfer. De pagina komt dan onderaan te staan. Hij staat nu ook links in het menu onderaan. Als je daarop klikt zal Comandi jou de mogelijkheid geven om de pagina te configureren. Wanneer dit gedaan is kan je de pagina bewerken.

Na het configureren krijg je de mogelijkheid om rijen en kolommen toe te voegen. Bij een rij of een kolom kan je kiezen uit periode, onderwerp, formule en kpi’s. Klik op de afbeelding hieronder om de video te bekijken waarin precies wordt uitgelegd hoe je de tabel invult doormiddel van rijen en kolommen.

 

Budgetteren

Budgetten kan je heel makkelijk toevoegen in Comandi. Wanneer je al budgetten hebt gemaakt in Yuki dan kan je deze koppelen met Comandi. Deze worden dan automatisch geïmporteerd in Comandi. Heb je dit nog niet gedaan in jouw boekhoudpakket. Dan kan je dit ook in Comandi doen. Dit kan op twee manieren. Dit kan via een Excel import en via de scenario module.

Om via de Excel import jouw budgetten te gaan maken klik je op instellingen en vervolgens op data importeren. Je ziet nu dat je het budget template kan downloaden. Voor dit template heb je een aantal opties. Je kunt bijvoorbeeld het jaartal bepalen en kiezen of je alle grootboekrekeningen of alleen de grootboekrekeningen met data gebruikt. Daarnaast kan je het onderwerp van het budget kiezen. Wanneer alles naar wens staat dan druk je op Download.

Wanneer je op Download hebt gedrukt dan zie je het template zoals hieronder afgebeeld. In kolom A zie je alle rekeningen. In kolom B zie je alle namen. Daarachter staan 12 periodes. Alle cijfers kunnen aangepast worden. Het is belangrijk dat je het jaartal aangeeft. Dit doe je door in kolom A het jaartal achter budget te zeten.

Om vervolgens je budget terug te zien in klokken zoals hieronder ga je naar overzicht. Je kan vervolgens op klikken op vergelijkingsvoet in het linker menu. Hier heb je de optie voor budgetten. Je ziet al jouw budgetten en wanneer je op een budget aanklikt worden alle cijfers vergeleken met dat budget. Wanneer je op de klokken klikt krijg je het scherm zoals hier beneden. Je ziet in de rechtergrafiek de omzet met het budget als blauwe lijn. Zo heb je snel overzicht van hoe het budget in verhouding staat met je omzet.

 

Scenario module

Via Comandi kan je scenario´s maken. Deze scenario´s worden gemaakt op basis van de cijfers van vorig jaar en bijvoorbeeld trends waar je op wil inspelen. Hierdoor kan je een bijvoorbeeld een forecast maken voor hoe het resterende jaar gaat verlopen. Om scenario´s te maken druk je op scenario planning.

YouTube video

 

Wanneer je op scenario planning hebt geklikt zie je het beeld wat hieronder staat afgebeeld. Het beeld dat je nu ziet is een blanco scenario. Wil je bijvoorbeeld kijken ten opzichte van vorig jaar dan kan je dat linksboven wijzigen. Op de afbeelding zie je de muis die dit aanklikt.

Hieronder zie je de scenario planning op basis van vorig jaar. Hier kan je een What-if toevoegen. Je kan bij items kiezen wat voor What-if je wil toevoegen. Voor een meubelwinkel kunnen deze items bijvoorbeeld stoelen, kasten maar ook personeelskosten zijn. Daarnaast kies je uit euro’s of procenten en kies je de periode. Tot slot kan je het verschil in procenten of euro’s toevoegen. Bijvoorbeeld +26% omzet. Je ziet vervolgens de grafiek zoals jij die hebt ingevuld. Wanneer je een hogere omzet hebt op stoelen en tafels door veel orders, stijgen je inkoopkosten ook. Ook deze verandering kan je weer als What-if toevoegen. Verwacht je door meer orders hogere personeelskosten? Dan vul je dit ook makkelijk door een What-if toe te voegen. Op deze manier kan je voor alles een scenario schetsen en heb je meer inzicht zodat je beter kan sturen op de toekomst. Je kan op elk moment je scenario aanpassen. Zijn de inkoopkosten toch hoger dan je voorhand had ingeschat? Dan wijzig je de What-if snel en makkelijk. Je kan het scenario ook opslaan onder de gewenste naam.

Wanneer je het scenario hebt opgeslagen kan je deze vervolgens op elke pagina van Comandi terugvinden en kan je deze ook met alles vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld bij vergelijkingsvoet jouw budget aanklikken. Je kan dan al je getallen zien op basis van het budget. Zo kan je dus ook kijken hoe je het per maand doet ten opzichte van het budget scenario.

 

Heeft u een vraag? Laat het ons weten

 

 

Terug naar vorige pagina