Boekhouding kinderopvang: wat kunnen we voor jouw kinderdagverblijf betekenen?


De boekhouding voor een kinderopvang kan een tijdrovend proces zijn. Tijd die je liever gebruikt voor het opvangen van de kinderen en het te woord staan van de ouders. Daarom begrijpen wij als geen ander dat je de boekhouding dan liever uitbesteedt. In deze blog vertellen we alles wat de boekhouding van een kinderopvang inhoudt, maar ook wat onze boekhouders voor jouw kinderopvang kunnen betekenen.

De boekhouding voor een kinderdagverblijf: wat houdt het in?

De boekhouding voor een kinderdagverblijf op orde houden is vanzelfsprekend net zo belangrijk als voor andere ondernemingen. Ook voor kinderdagverblijven zijn er wetten en regels rondom de administratie. Allereerst komen hier de salarissen van het personeel, de rekeningen die jij betaalt en de rekeningen die klanten aan jou betalen aan de orde. Als kinderopvangorganisatie komen hier nog een aantal andere verplichtingen bij, zoals bijvoorbeeld:

 • Een overzicht van iedereen die bij de kinderopvang werkt die een VOG moeten hebben;
 • Kopieën van alle verklaringen omtrent het gedrag (VOG);
 • Een overzicht van de samenstelling en grootte van de oudercommissie;
 • Het reglement van de oudercommissie;
 • Een maandoverzicht van de afgenomen uren per ouder tegen welke gemiddelde uurprijs.

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende gegevens die aangeleverd moeten worden voor de kinderopvangtoeslag, dit zijn onder andere:

 • de naam en geboortedatum van het kind en de ouders;
 • het BSN-nummer van zowel kind als de ouders;
 • het aantal afgenomen uren kinderopvang;
 • het gemiddelde uurtarief van het aantal afgenomen uren;
 • de begin- en einddatum van de opvang;
 • de betaalwijzen van de ouders.

Wij doen meer dan alleen kinderopvang administratie

Bij de kinderopvang administratie komt dus veel meer kijken dan alleen de financiële administratie. Onze specialisten hebben specialistische kennis van de kinderopvang branche. Daarnaast verwerken zij binnen 24 uur de administraties. Doordat zij geheel op de hoogte zijn van de kinderopvang administratie, kunnen zij jou voorzien van proactief advies. Bijvoorbeeld als je wilt weten of je nieuwe plannen kunt financieren. Ook zijn zij van alle wetten en regels op de hoogte en volgen veranderingen op de voet. Zo kunnen zij hier snel voor jou op inspelen, bijvoorbeeld als zij kansen zien of als veranderende wet- en regelgeving invloed heeft op jouw kinderdagverblijf. Heb je een fiscale vraag? Bij onze dienstverlening zit fiscaal advies en ondernemersadvies inbegrepen.

De boekhouding voor jouw kinderopvang bij Practical: hoe werkt dat precies?

Wanneer je de boekhouding kinderopvang bij ons uitbesteedt, krijg je een vast contactpersoon die specialist is van jouw branche. Of het nu gaat om een subsidie aanvraag of het afgeven van een verklaring op deze aanvraag, onze maatwerkoplossingen zorgen ervoor dat jij als ondernemer dagelijks niet meer bezig hoeft te zijn met je administratie. Wij koppelen alle informatie in één platform, waardoor jij dagelijks inzicht hebt in de informatie over jouw onderneming.

Met onze boekhoudsoftware gericht op het Kinderdagverblijven hoeft je zelf niet te boeken en wordt alle informatie overzichtelijk gepresenteerd in je boekhouding. Met real time inzicht kun je sturen op feiten en kun je de focus leggen op het kinderdagverblijf in het algemeen. Wij doen er alles aan om jouw onderneming te laten groeien, zodat jij je kan focussen op andere belangrijke taken.

Salarisadministratie kinderopvang

Salarisadministratie voor de kinderopvang wordt vaak gezien als een complexe bezigheid. Het is dan vaak lastig en complex om dit zelf allemaal bij te houden, daarom verzorgen wij ook de salarisadministratie voor jouw kinderopvang. We adviseren graag over werkkostenregeling (WKR) en de beloning van medewerkers.

Als kantoor kunnen we een totaaloplossing aanbieden als accountant voor de kinderopvang die niet alleen je administratie kan bijhouden, maar ook kan voorzien van fiscaal en juridisch advies. Maar ook zorg kan dragen voor de salarisadministratie. Tenslotte maken we ook de jaarrekening voor je op en controleren we deze. Ben je controleplichtig? Dan kun je bij ons ook terecht voor de financial audit en controlling. Zo heb je één aanspreekpunt voor alle financiële zaken van jouw kinderopvang.

Meer weten over boekhouding kinderopvang?