
Controleplicht geldt voor middelgrote en grote ondernemingen, de verplichting om de jaarrekening te laten controleren door een gecertificeerd accountant wat bij de wet is geregeld. Wat is het precies? En waar moet je rekening mee houden?
Wanneer ben je controleplichtig?
Je bent controleplichtig wanneer je als grote of middelgrote onderneming gedurende twee achtereenvolgende boekjaren voldoet aan twee van de drie onderstaande criteria:
– meer dan € 12 miljoen omzet;
– meer dan € 6 miljoen balanstotaal;
– 50 medewerkers of meer (fte).

Jaarrekening deponeren
Hoe zit het met de jaarrekening deponeren? Los van de criteria voor de controleplicht moet je als ondernemer volgens specifieke richtlijnen een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het betreft dan een besloten vennootschap, naamloze vennootschap, stichtingen en onderlinge waarborgmaatschappijen. Op basis van de jaarrekening worden belangrijke beslissingen genomen. Een bank kan bijvoorbeeld bepalen of hij een financiering verstrekt. Of een aandeelhouder kan op basis van de gegevens besluiten dat hij extra wil investeren in je onderneming. De jaarrekening deponeren moet uiterlijk 8 dagen na vaststelling bij de Kamer van Koophandel.
Jaarrekening bij Practical

Waarom is de controleplicht?
Maar waarom is de controleplicht er precies? Een middelgrote of grote onderneming heeft vele belanghebbenden. Dit zijn bijvoorbeeld aandeelhouders, de Raad van Toezicht, leveranciers, afnemers, werknemers, kredietverzekeraars, banken, fiscus en de Raad van Commissarissen. Deze belanghebbenden moeten er zeker van zijn dat de jaarrekening correct is en een waarheidsgetrouw beeld geeft. Daarom is er de wettelijke controleplicht door een registeraccountant die op zijn titel beoordeeld of de cijfers volledig en correct zijn.
Wettelijke controleplicht
Controleplicht is bij wet geregeld in artikel 393 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Het niet nakomen van de wettelijke controleplicht is dan ook een economisch delict en strafbaar. In het Burgerlijk Wetboek staan bepalingen op welke manier een jaarrekening moet worden opgemaakt door de ondernemer. Een accountant voert een accountantscontrole uit om zekerheid te verkrijgen of de jaarrekening de werkelijke situatie goed weerspiegelt De directie is verantwoordelijk voor het verstrekken van een controleopdracht aan een accountant. De accountant moet aangesloten zijn bij een accountantsorganisatie die ingeschreven is in het register van de AFM.
Meer weten over de controleplicht of een andere vraag?
