De beste boekhoudsoftware, waar moet je op letten?


Online boekhouden

De beste boekhoudsoftware voor jouw business vinden? Tegenwoordig is boekhoudsoftware een essentiële behoefte geworden voor elk bedrijf. Of de onderneming nu klein is of groot, steeds meer ondernemers realiseren zich dat het handmatig in excel bijhouden van de financiën niet het gewenste overzicht meer kan geven. De praktijk laat zien dat in veel gevallen slechte boekhouding de basis is voor het inefficiënt beheren van budgetten. En vaak ook zorgt voor onnodige verliezen met faillissementen tot gevolg.

                           

Goede boekhoudsoftware: wat past bij jouw onderneming?


Goede boekhoudsoftware alleen is geen garantie voor succes. Wanneer je jezelf aan het oriënteren bent voor nieuwe boekhoudsoftware is het belangrijk te bepalen wat bij je onderneming past en waar jij als ondernemer behoefte aan hebt.

De software is slechts een middel het doel is inzicht en sturen op feiten. Wanneer de software namelijk niet optimaal wordt benut kan het nog steeds zorgen voor onnodige verliezen of gebrek aan inzicht. Binnen ons kantoor gaan we altijd het gesprek aan met de klant om te kijken wat hij of zij belangrijk vindt binnen de onderneming.


 

 

Veel ondernemers onderschatten de boekhouding en vinden het vaak gedoe of noodzakelijk kwaad. Er wordt niet gekeken naar een goede boekhouder en als men al een boekhouder heeft is dat vaak iemand waar ze niet graag bij op de koffie gaan. Met het huidige aanbod aan boekhoudsoftware en goede kantoren is dat niet nodig en kan een goede boekhouder zijn kosten terugverdienen doordat je kunt sturen op feiten in plaats van aannames.

De meeste onlineboekhoudpakketten zijn in staat om op eenvoudige wijze te communiceren met je boekhouder. Ook is het mogelijk om verschillende online data applicaties te koppelen aan deze software waardoor informatie sneller verwerk kan worden en je real time inzicht hebt in de financiële situatie van je onderneming.

                           

Vergelijk boekhoudpakketten


Vergelijk boekhoudpakketten om tot de juiste keuze te komen. Wanneer je een vergelijking maakt in het aanbod aan boekhoud pakketten zal zichtbaar worden dat er veel keus is. Het nadeel is vaak dat deze pakketten geschreven zijn door boekhouders en vaak het belang va de ondernemer uit het oog verliezen. Wij kiezen als kantoor ervoor om het voor de ondernemer zo transparant mogelijk te maken door te laten zien wat we doen en ook uit te leggen waarom. Zo is elk document gekoppeld aan een banktransactie. Dit maakt het voor veel ondernemers makkelijker om te snappen wat er gebeurt. Doordat we verder data inzichtelijk maken kan op elk cijfer doorgeklikt worden tot men uiteindelijk bij het bron document komt.

Boekhoudsystemen kunnen variëren van eenvoudige programma’s met één invoer die wordt gebruikt voor het opslaan van individuele gegevens, tot meer geavanceerde boekhoudsystemen die kunnen worden gebruikt om crediteuren, debiteuren, grootboeken, facturen, salarissen en zelfs bedrijfsmiddelen te beheren. Met de software kunnen bedrijfseigenaren financiële transacties volgen en direct verschillende financiële rapporten genereren.

Kies de beste boekhoudsoftware om op te vertrouwen


Goede boekhoudsoftware zonder een check van bijvoorbeeld een boekhouder of accountant is essentieel. Wat wel belangrijk is, is om van te voren goed met de boekhouder of accountant af te stemmen waar de specifieke behoefte is. Voor een grote onderneming kan het belangrijk zijn om elke maand met de boekhouder af te spreken om door de cijfers heen te lopen terwijl dat voor een kleine eenmanszaak ook één keer in het half jaar voldoende kan zijn.

Binnen ons kantoor verwerken we alle informatie op kasbasis en controleren we op maandbasis de administratie op 8 essentiële punten. Desgewenst kunnen we de ondernemer laten zien wat we nog missen en kunnen we de klant voorzien van proactief advies. Door de inzichten die we genereren is de ondernemer vaak al op tijd op de hoogte en zullen de gesprekken vaak gaan over het ontsluiten en inzichtelijk krijgen van nog meer informatie.

                           

Automatisering van de boekhouding


Zonder een geautomatiseerde boekhoudoplossing zal het moeilijk worden om de financiële toestand van uw bedrijf te begrijpen. Het biedt u cijfers die u kunnen helpen erachter te komen waar u op kosten kunt besparen of waar u meer kunt investeren. Met een duidelijk overzicht van uw huidige financiële toestand kunt u slimmere strategieën ontwikkelen en middelen gemakkelijker toewijzen.

De beste boekhoudsoftware voor dataveiligheid


Financiële gegevens zijn de meest vertrouwelijke informatie van het bedrijf en moeten goed worden beschermd, zodat ze niet in verkeerde handen vallen. Een boekhoudsysteem zorgt ervoor dat uw financiële gegevens veilig blijven door ze op te slaan in een gecentraliseerd systeem dat wordt beschermd door firewalls. Dus alleen degenen die toegangsrechten hebben gekregen, kunnen de gegevens zien.

                           

Boekhoudpakket vergelijken: waar op letten?


Bij het maken van een vergelijk van boekhoudpakketten, is het belangrijk om op een aantal functies te letten. Elk boekhoudsysteem heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, maar er zijn enkele belangrijke kenmerken die complete en geavanceerde boekhoudsoftware moet hebben. Hier zijn er een aantal:

Financiële prognoses
Dit is waarschijnlijk het meest essentiële kenmerk van de boekhoudsoftware. Elke ondernemer wil natuurlijk zijn inkomsten en uitgaven goed kunnen inschatten en daar inzicht in hebben. Met prognosetools kunnen ze hun financiën verstandig beheren, onnodige kosten elimineren en de winst optimaliseren.

Facturatie- en facturatiebeheer
Met geavanceerde boekhoud-apps kunnen ondernemers verschillende soorten facturen maken, beheren en verzenden. De factuur wordt vanuit de boekhouding opgemaakt en vanuit de software verstuurd naar de klant.

Bankkoppeling
Een goede (realtime) koppeling tussen de bank en de boekhouding is het fundament van de administratie. Het kan erg tijdrovend en foutgevoelig zijn, als het handmatig wordt gedaan. Maar met moderne boekhoudsoftware kun je binnen enkele seconden je bankrekeningen en afschriften op elkaar afstemmen.


Financiële (dashboard)rapportage
Met boekhoudsystemen kun je eenvoudig digitale rapporten genereren (inkomsten, balans, mutaties in eigen vermogen, cashflow, enz.). Je kunt ze ook in meerdere formaten maken; tabellen, grafieken, lijnen en cirkeldiagrammen.

Inkoop- en verkoopbeheer
Goede boekhoudpakkettten zijn over het algemeen geïntegreerd met inkoop- en verkoopbeheer, zodat u transacties kunt beheren wanneer u maar wilt. U kunt eenvoudig verschillende documenten maken, zoals inkoop- en verkooporders, debet- en creditnota’s, offertes, ontvangstbewijzen en nog veel meer.

Vermogensbeheer
Met een complex boekhoudsysteem kunt u zelfs de afschrijving van activa automatisch en nauwkeurig berekenen. Afschrijvingen van activa kunnen op verschillende manieren worden berekend in overeenstemming met uw bedrijfsbeleid en de toepasselijke belasting- en boekhoudnormen

Op zoek naar de beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf?