De Jaarrekening, wat komt er bij kijken?

Elke Nederlandse rechtspersoon moet jaarlijks de jaarrekening deponeren. Wanneer het jaar ten einde is geld dat voor veel ondernemers ook het boekjaar op zijn einde loopt. Nu over het hele jaar alle cijfers en informatie is verzameld zijn we in staat om de jaarrekening op te maken. Doordat we elke maand een maandcontrole doen voor onze klanten hebben we in principe in januari een jaarrekening voor onze klanten tot hun beschikking. Die jaarcijfers zijn belangrijk want het laat zien hoe je als ondernemer het jaar hebt afgesloten. Maar wanneer moet je de jaarrekening deponeren? We leggen je alles uit.

Een jaarrekening is een financieel overzicht van een bedrijf over het afgelopen boekjaar. Het bevat informatie over de financiële positie, resultaten en kasstromen van het bedrijf. Een jaarrekening is van groot belang voor ondernemers en stakeholders, zoals de belastingdienst, investeerders en banken. In deze blog behandelen we alles over jaarrekeningen, van verplichtingen tot het opstellen ervan.

Is een jaarrekening verplicht?

In Nederland zijn de meeste bedrijven verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze verplichting geldt voor alle besloten vennootschappen (bv), naamloze vennootschappen (nv) en coöperaties. Eenmanszaken en vennootschappen onder firma (vof) zijn niet verplicht om een jaarrekening op te stellen, maar moeten wel een overzicht van de financiële resultaten bijhouden voor de Belastingdienst.

Hulp bij jaarrekening opstellen

Het opstellen van een jaarrekening kan een ingewikkeld proces zijn. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om hierbij hulp te krijgen. Zo kun je een accountant of boekhouder inschakelen om de jaarrekening op te stellen en je te adviseren over de financiële gezondheid van je bedrijf. Ook zijn er online tools beschikbaar om je te helpen bij het opstellen van de jaarrekening. Benieuwd hoe het zit met het deponeren van de jaarrekening? Lees dan onze blog ‘Wanneer jaarrekening deponeren?’.

Jaarrekening voor zzp, eenmanszaak, bv, vof en meer!

Een jaarrekening kan er voor verschillende bedrijfsstructuren anders uitzien. Zo hebben eenmanszaken en vof’s geen wettelijke verplichting om een jaarrekening op te stellen, maar kunnen zij wel een jaarrekening opstellen voor intern gebruik of op verzoek van stakeholders. Zzp’ers kunnen gebruik maken van een eenvoudige winst- en verliesrekening, in plaats van een volledige jaarrekening. Voor bv’s en nv’s geldt een uitgebreidere jaarrekeningverplichting.

Ook een jaarrekening laten maken?

Het opstellen van een jaarrekening kan een tijdrovend en ingewikkeld proces zijn. Daarom is het verstandig om een accountant of boekhouder in te schakelen. Zij kunnen niet alleen de jaarrekening opstellen, maar ook advies geven over de financiële positie van je bedrijf. Online tools kunnen ook helpen bij het opstellen van een jaarrekening, maar deze zijn minder geschikt voor complexe bedrijfsstructuren of als je behoefte hebt aan persoonlijk advies.

Practical heeft ruime ervaring op het gebied van jaarrekeningen en financiële dienstverlening. Of je nu een zzp’er bent of een eenmanszaak, bv, vof of een ander soort onderneming hebt, Practical kan je helpen bij het opstellen van een jaarrekening die voldoet aan alle wettelijke vereisten en inzicht geeft in de financiële situatie van jouw onderneming. Ook als je geen kennis hebt van boekhouding of als je het te druk hebt om je eigen jaarrekening op te stellen, kan Practical je helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe we je kunnen helpen bij het opstellen van jouw jaarrekening.

Jaarrekening laten opstellen

De jaarrekening is een belangrijk document dat inzicht geeft in de financiële situatie van een onderneming. Het opstellen van een jaarrekening kan een complex proces zijn, vooral als je weinig kennis hebt van financiën en boekhouding. Gelukkig is er hulp beschikbaar van experts die je kunnen begeleiden bij het opstellen van een jaarrekening en het voldoen aan de wettelijke vereisten.

Als kantoor kunnen we een totaaloplossing aanbieden en voorzien van fiscaal en juridisch advies maar ook zorg kan dragen voor de salarisadministratie. Tenslotte maken we ook de jaarrekening voor je op en controleren we deze. Ben je controleplichtig? Dan kun je bij ons ook terecht voor de financial audit en controlling. Zo heb je één aanspreekpunt voor alle financiële zaken.

Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar
+31 (0) 88 011 4000 of door ons contactformulier in te vullen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?