Leaserijders opgelet: zo kun je buitenlandse benzine en tol declareren met een lease auto


Wie een auto van de zaak heeft, maar de tankpas niet mag gebruiken in het buitenland, kan toch voordelig rijden in Europa. Wie tijdens zijn of haar vakantie zelf de brandstof en tolwegen moet betalen, kan dit deels verrekenen met de bijtelling. Zo wordt met de auto naar Frankrijk of Italië rijden een stuk voordeliger.

Brandstof en tol leaseauto aftrekbaar

Goed nieuws: de brandstof en tol met een leaseauto is aftrekbaar. Op en neer naar het Gardameer of de Côte d’Azur op één volle tank, dat is voor de meeste auto’s onmogelijk. Zeker als er nog een caravan of vouwwagen meegesleept moet worden. Voor je het weet is daar het onvermijdelijke moment waarop je zelf de portemonnee moet trekken bij de benzinepomp.

Gelukkig is er een regeling waarmee je de kosten die je zelf maakt, kunt aftrekken. Leaserijders die hun wagen ook privé gebruiken betalen immers bijtelling aan de belastingdienst. Netto kost dat al gauw een paar honderd euro per maand.

Scheelt de helft

Als leaserijders de buitenlandse brandstof en tolwegen volledig zelf moeten aftikken, betalen ze in feite dubbel voor de privékilometers. Daarom mogen deze kosten verrekend worden met de fiscale bijtelling.

Dat scheelt ongeveer de helft aan belasting en elk jaar krijgen we weer iedere zomer weer vragen over deze aftrekpost, die volgens ons relatief weinig wordt toegepast.

Bonnetjes bewaren

Als leaserijder hoef je alleen maar te bewijzen dat je kosten hebt gemaakt in het buitenland. Bonnetjes bewaren dus en uploaden in de administratie. Van iedere tankbeurt en van ieder tolpoortje. Dat is maar een kleine moeite. Het loont dus om die bonnetjes toe te voegen aan de salarisadministratie. “Het verschil zie je op je loonstrookje.”

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een salaris van 3500 euro bruto per maand. Daar komt nog 300 euro aan bijtelling bij, omdat je je leaseauto ook privé gebruikt. Het bedrag waar je maandelijks belasting over betaalt komt dan uit op 3800 euro. Netto hou je net iets meer over dan 2400 euro.

Maar je bent deze zomer op vakantie geweest en hebt voor 140 euro aan bonnetjes van tankstations en tolpoortjes. Omdat je die mag aftrekken van je bijtelling, ziet je netto salaris er opeens een stuk rooskleuriger uit. In plaats van 3800 euro, wordt er belasting geheven over 3660 euro. Netto krijg je dan 2470 euro.

Het verschil is 70 euro. Je krijgt dus ongeveer de helft van de gemaakte kosten terug, omdat je minder belasting hoeft te betalen.

Koudwatervrees bij werkgever

Is het veel werk? “Welnee. Ons team regelt dit voor u door dit simpelweg aan te geven in de NMBRS app of even door te geven aan salaris@practical-accounting.com. Lang niet alle werkgevers doen het. Enerzijds omdat ze er niet bekend mee zijn, anderzijds omdat ze ‘koudwatervrees’ hebben. Het is gebruik maken van legale wetgeving, maar sommige werkgevers blijven liever aan de veilige kant.

 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?