Vanaf 1 juli 2021: De OSS-regeling


1 juli 2021 wordt de Moss-regeling uitgebreid met de afstandsverkopen en treedt de Oss-regeling in werking.

Ondernemers die gebruik maken van de Oss-regeling moeten dan het btw-tarief van het land, waar de onderneming B2C prestatie aan levert, vermelden op de factuur. De in rekening gebrachte btw mag de ondernemer via het éénloketsysteem afdragen aan de Belastingdienst.

OSS-regeling binnen onze administraties.

 

Vanaf 1 juli vind je in onze portalen een nieuwe btw-code, genaamd ‘Digitale diensten’. Wanneer dat voor uw onderneming van toepassing is maken onze medewerkers een  extra btw-code zodat wij vervolgende zelf het tarief invullen en een landcode kunnen toevoegen. Tijdens het verwerken van de facturen wordt de nieuwe btw-code alleen getoond als de landcode van de debiteur overeenkomt. Voor afstandsverkopen kun je de btw-code ‘Installaties/Afstandsverkopen’ gebruiken. Worden de goederen geleverd onder de OSS-regeling, dan is het aan te raden om extra/nieuwe btw-codes aan te maken voor transactie per 1 juli 2021.

Als kantoor maken we het vanaf juli ook mogelijk om op het grootboek de transacties te groeperen op landcode, om eenvoudig de omzet per land te kunnen bekijken. Daarnaast wordt er een nieuw overzicht toegevoegd aan de btw. Hierin zie je per land het aantal transacties, de grondslag en het btw-bedrag. Zo kan je de Oss aangifte nog sneller afhandelen!

Mocht je gebruik maken van separate facturatie software? Zorg er dan eerst voor dat alle nodige (nieuwe) btw-codes met landcode en startdatum 1 juli 2021 zijn aangemaakt in de administratie. In de facturatie software voeg je dezelfde btw-codes toe en daarna kun je direct starten met het versturen van de facturen.

Meer weten over dit onderwerp?