Je boekhouding de eerste twee maanden gratis! Stap vandaag nog over

* Geldig als je voor 1 november overstapt.

Tijdelijke verlaging BTW tarief Duitsland


Lees meer over BTW-aangifte

Om de Duitse economie weer op gang te helpen, heeft de Duitse regering besloten de btw-tarieven te verlagen. Het algemene tarief van 19 procent wordt 16 procent en het verlaagde 7 procent tarief wordt 5 procent. Dit geldt (voorlopig) voor transacties die plaatsvinden vanaf 1 juli tot en met 31 december 2020. Verkoopt u in Duitsland en bent u in Duitsland geregistreerd voor de btw? Dan is het volgende van belang.

U verkoopt goederen in Duitsland

U verkoopt bijvoorbeeld online goederen aan Duitse particulieren en u berekent daarover Duitse btw. De goederen die vanaf 1 juli tot en met 31 december bij uw klant worden afgeleverd, vallen onder het tijdelijk tarief van 16 of 5 procent. Het is niet van belang wanneer het besteld is, wanneer het uw magazijn verlaat of wanneer het wordt betaald. Belangrijk is de datum waarop uw klant de goederen in ontvangst neemt. Dat is namelijk voor de btw het moment dat de levering plaatsvindt.

U verkoopt diensten aan Duitse particulieren

U verkoopt bijvoorbeeld elektronische diensten aan Duitse particulieren. Voor een eenmalige dienst geldt het moment waarop de dienst wordt geleverd. Bijvoorbeeld u verkoopt een ‘image ‘ op 7 juli 2020. Het 16 procent tarief geldt dan. Verkoopt u doorlopende diensten, zoals een jaarabonnement, een licentie voor een bepaalde periode of iets dergelijks, dan wordt het lastiger en is de uitkomst afhankelijk van de specifieke voorwaarden.

Er is nog veel meer over te vertellen

Helaas is het voor ondernemers niet altijd even makkelijk om de btw-wetgeving juist toe te passen. Dat heeft te maken met de complexiteit en diversiteit aan mogelijkheden binnen de btw. Niet voor niets heeft de Duitse belastingdienst 48 pagina’s toelichting gegeven over allerlei situaties zoals: inwisselen vouchers, aanbetalingen, deel-betalingen et cetera, et cetera.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?