Wanneer btw-aangifte doen?

Wanneer btw-aangifte doen? Een vraag die belangrijk is voor alle ondernemers. Wanneer je als ondernemer ingeschreven staat in de Kamer van Koophandel, geeft deze de gegevens door aan de Belastingdienst. De belastingdienst stuurt vervolgens je omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id). Btw is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde en wordt ook wel Omzetbelasting genoemd. In de brief van de belastingdienst staat vermeld hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen.

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is een belasting welke wordt geheven over de toegevoegde waarde die een ondernemer levert. Wanneer jij als ondernemer producten of diensten verkoopt, betaalt de afnemer hierover omzetbelasting. Jij als ondernemer moet deze omzetbelasting weer afdragen aan de Belastingdienst. Het tarief voor de omzetbelasting kan verschillen en is afhankelijk van het soort product of dienst dat je levert.

Omzetbelasting: aangifte zo makkelijk mogelijk

Het doen van de omzetbelasting aangifte kan soms best ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het zo makkelijk mogelijk te maken:

  • Houd je administratie goed bij. Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van alle inkomsten en uitgaven, en welke daarvan belast zijn met omzetbelasting. Dit maakt het invullen van de aangifte een stuk overzichtelijker.
  • Gebruik online boekhoudsoftware. Hiermee kun je je administratie automatisch laten bijwerken en kun je gemakkelijk de juiste gegevens voor de aangifte vinden.
  • Stel een herinnering in voor de aangifte. Zo voorkom je dat je het vergeet en eventueel een boete krijgt.
  • Maak gebruik van de uitstelregeling. Lukt het je niet om op tijd aangifte te doen, vraag dan tijdig uitstel aan. Dit voorkomt boetes en geeft je extra tijd om de aangifte goed te regelen.

Wanneer moet je omzetbelasting aangifte doen?

Als ondernemer moet je in principe per kwartaal aangifte doen van de omzetbelasting. Dit betekent dat je vier keer per jaar aangifte moet doen: in januari, april, juli en oktober. Als je verwacht minder dan € 1.883 aan omzetbelasting per jaar te moeten betalen, kun je ook kiezen voor een jaarlijkse aangifte.

Let op: het is belangrijk dat je de aangifte op tijd indient en betaalt. Dit moet uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het betreffende kwartaal. Als je te laat bent, loop je het risico op boetes en rente.

Altijd op tijd met je btw-aangifte

De btw-aangifte is een belangrijke taak voor elke ondernemer. Het is belangrijk om te weten wat omzetbelasting is en wanneer je aangifte moet doen. Door je administratie goed bij te houden en gebruik te maken van handige tools, kun je de aangifte zo makkelijk mogelijk maken. Heb je toch nog vragen of hulp nodig bij de btw-aangifte? Bij Practical Accounting staan we voor je klaar!

Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar
+31 (0) 88 011 4000 of door ons contactformulier in te vullen.

Ook volledig ontzorgd worden in de boekhouding en btw-aangifte?