Wanneer btw-aangifte doen?


Wanneer btw-aangifte doen? Een vraag die belangrijk is voor alle ondernemers. Wanneer je als ondernemer ingeschreven staat in de Kamer van Koophandel, geeft deze de gegevens door aan de Belastingdienst. De belastingdienst stuurt vervolgens je omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id). Btw is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde en wordt ook wel Omzetbelasting genoemd. In de brief van de belastingdienst staat vermeld hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen.

Wanneer btw-aangifte doen?

De btw-aangifte kun je per maand, per kwartaal en per jaar doen. Standaard wordt de termijn van het kwartaal aangehouden al kan het soms voor de liquiditeit van de ondernemer beter zijn om dit per maand te doen.

Digitaal btw-aangifte doen

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om digitaal btw-aangifte doen. In de btw-aangifte geef je de btw op die je jouw klanten in rekening hebt gebracht. De btw die jouw leveranciers aan je hebben berekend (de voorbelasting), trek je hier uiteindelijk van af.

Btw-aangifte indienen uiterste datum

Zorg dat u op tijd btw-aangifte doet en betaalt. U moet zelf de uiterste aangifte- en betaaldatums in de gaten houden. Met de app Btw-Alert krijgt u een herinnering als u btw-aangifte moet doen. U moet altijd btw-aangifte doen, ook als u in een periode geen omzet had of geen btw heeft betaald. Als u niet op tijd aangifte doet of betaalt, krijgt u een naheffingsaanslag.

De Belastingdienst verplicht jou als ondernemer om btw te heffen aan je klanten. Deze btw moet je afdragen aan de Belastingdienst. Je mag hier wel de btw die jij aan je leveranciers hebt betaald vanaf trekken (de zogenaamde Voorbelasting). Consumenten kunnen geen btw terugvragen en zijn dus uiteindelijk degenen die de omzetbelasting betalen.

Btw-aangifte data

Dit zijn de data waarop de btw-aangifte binnen moet zijn bij de Belastingdienst:

– Btw-aangifte 1e kwartaal
30 april
– Btw-aangifte 2e kwartaal
31 juli
– Btw-aangifte 3e kwartaal
31 oktober
– Btw-aangifte 4e kwartaal
31 januari

Wanneer je btw moet betalen dan moet de betaling ook voor bovengenoemde data binnen zijn. Hou er rekening mee dat het soms even kan duren voordat het geld van jouw bank op de rekening van de Belastingdienst staat (zeker wanneer je je betaling in het weekend doet).

Nadat je je boekhouding hebt bijgewerkt, controleren onze medewerkers of alles compleet is en zetten de btw-aangifte voor je klaar. Op die manier kun je deze zelf nog een keer controleren en eventueel direct indienen.

Elektronische aangifte via Practical

Via onze boekhoudsoftware kunnen klanten snel en eenvoudig elektronisch btw-aangifte doen. Elk kwartaal geven onze medewerkers aan onze klanten door wat ze missen en pas wanneer de informatie compleet is zal deze worden verstuurd naar de belastingdienst via een geautomatiseerd systeem. Na het doen van de aangifte zie je direct de terugkoppeling van de Belastingdienst. Je ziet wanneer de btw-aangifte is ingediend, wat je moet betalen of terugkrijgt en welk kenmerk je moet gebruiken bij een betaling.

Zelf btw-aangifte doen

Doe je liever zelf btw-aangifte dan log je in op de website van de Belastingdienst. Je vult een aantal vragen in en verzendt deze. Dit kost meestal niet meer dan 15 minuten van je tijd. Wanneer je zelf btw-aangifte doet, moet je er wel op letten dat je dit op tijd doet.

Btw is geen omzet

Veel ondernemers vergeten vaak het component btw en zien het als extra omzet. In de praktijk zien we vaak dat ondernemers aan het einde van het kwartaal geld te kort komen op hun rekening. Btw is feitelijk geen omzet en dient dus apart gehouden te worden.

Wanneer je een factuur stuurt van € 121 dan is hiervan alleen € 100 omzet voor je bedrijf en € 21 een schuld die je moet afdragen aan de Belastingdienst. Het is dan ook belangrijk dat je de btw niet optelt bij de omzet van je bedrijf. Zorg ervoor dat je dit geld niet uitgeeft zodat je niet in de problemen komt bij de btw-aangifte. Binnen onze software applicaties word de omzet dan altijd ook netto weergegeven, dus zonder BTW.

Btw tarieven 2021

Er zijn verschillende btw-tarieven in 2021. In het algemeen is het btw-tarief 21%. Voor sommige goederen en diensten (voornamelijk etenswaren) geldt het verlaagde btw-tarief van 9%. Wanneer je klanten in het buitenland hebt, kan het btw-tarief van 0% gelden. Een relatief makkelijk manier van onthouden is dat 9% alleen geldt voor basisbehoeftes.

Btw-aangifte automatisch klaargezet bij Practical

Binnen ons kantoor wordt de BTW aangifte automatisch voor je klaar gezet en kun je real time inzichtelijk krijgen wat je aan BTW af moet dragen. De term ‘aftrekken van de btw’ wordt veel gebruikt in de ondernemerswereld. Dit betekent letterlijk dat je de btw die je hebt betaald voor inkopen mag aftrekken (voorbelasting) van de btw die je moet betalen aan de Belastingdienst. Van alle zakelijke kosten mag je de btw aftrekken. Dus alle inkoop van materialen of uitbesteed werk om je goederen of producten te kunnen leveren. En alle andere kosten die je nodig hebt om je bedrijf te runnen.

Klanten van Practical doen op de volgende manier hun BTW aangifte

Alle facturen worden dagelijks verwerkt en alle bankmutaties worden aan die facturen gekoppeld. Op het moment dat de facturen zijn verwerkt is de BTW al zichtbaar in het BTW overzicht binnen hun boekhouding. De BTW controle word meestal gedaan in de maand na het kwartaal dus bijvoorbeeld april, juli, oktober en januari. Ondernemers ontvangen een bericht met het verzoek om nog even extra aandacht te schenken aan hun administratie en te zorgen dat deze compleet is. Wanneer deze informatie is verwerkt informeren onze medewerkers de klant met de actuele BTW aangifte zodat ook onze klanten deze nog een keer extra kunnen doorlopen. Wanneer er geen verdere vragen of toevoegingen zijn zal de aangifte automatisch worden verstuurd en zal de klant een bericht krijgen wat er aan BTW afgedragen moet worden.

Ook volledig ontzorgd worden in de boekhouding en btw-aangifte?