Welke rechtsvorm kies ik?


Welke rechtsvorm kies ik? Dit is een belangrijke vraag bij het opstarten van een bedrijf. Het is van belang hier vooraf goed over na te denken voordat je hier een beslissing over neemt. Je moet als ondernemer kiezen welke rechtsvorm jouw bedrijf krijgt het is namelijk niet zomaar te wijzigen als de rechtsvorm eenmaal is bepaald. Iedere rechtsvorm heeft zijn eigen (fiscale)voor- en nadelen. Het is belangrijk om voor jouw bedrijf de juiste keuze te maken. Wij hebben de rechtsvormen voor jou op een rijtje gezet om je te helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm.

                           

Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid: Maatschap, cv, VOF of eenmanszaak?


Kies je voor ondernemingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid dan kun je kiezen uit een maatschap, cv, VOF of eenmanszaak. Een maatschap wordt vaak gekozen door specialisten in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Een specialist voert het beroep uit onder een gemeenschappelijke naam. Bij een maatschap ben je als ondernemers altijd met twee of meer personen, waarbij iedereen iets inbrengt.


Hierbij kan gedacht worden aan arbeid, geld of goederen. Afspraken worden vastgelegd in een contract, zoals de winstverdeling. Als je een klein budget hebt om jouw onderneming op te starten, dan kun je kiezen voor een commanditaire vennootschap (cv).

Deze ondernemingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid maakt namelijk onderscheid in stille en beherende vennoten. Beherende vennoten hebben de leiding, waarbij stille vennoten zorgen voor een geldinjectie.

Een eenmanszaak wordt vaak gekozen als je alleen onderneemt. Je profiteert dan vaak van meer belastingvoordeel door verschillende aftrekposten, maar je bent wel persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Als je jouw onderneming samen met iemand anders opstart, kan je kiezen voor een vennootschap onder firma (VOF). Jullie zijn beide een vennoot, maar ook beide verantwoordelijk en aansprakelijk. In dit geval kun je voor jouw onderneming een contract opmaken waarin je afspraken vastlegt.

                           

Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid: bv of nv?


Een andere keuze zijn ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid.
Dus kies je voor een bv of nv?

Een besloten vennootschap (bv) staat op zichzelf. De bv is aansprakelijk voor schulden, waarbij het kapitaal is verdeeld in aandelen.


Deze zijn in het bezit van de aandeelhouders. Het is voor de bv verplicht om jaarstukken in te leveren bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Een naamloze vennootschap (nv) heeft aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs, maar de nv heeft ook aandeelhouders. Je hebt bij het oprichten van een nv een startkapitaal nodig van minimaal 45 duizend euro. Net zoals de bv, moet de nv de jaarcijfers delen met de KvK.

Er zijn drie speciale ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid voor een (coöperatieve) vereniging of stichting. Wil je meer weten over deze speciale rechtsvormen of heb je vragen over de mogelijke vormen voor jou als ondernemer? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.