Zaak overnemen: wat te doen?


Een zaak overnemen? Wat te doen? Voor jou als ondernemer kan het soms aantrekkelijk zijn om een ander bedrijf over te nemen, of juist jouw bedrijf te verkopen. Er komen een aantal belangrijke zaken bij kijken. Waar moet je aan denken? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.

                           

Bedrijf overnemen: de kosten


Maar wat zijn de kosten bij een bedrijf overnemen? Voor dat je aan de overname begint is het vooral belangrijk om het financiële plaatje op orde te hebben. Tel daarom het geld wat er is om een onderneming over te nemen. Houdt hierbij rekening met een percentage van 30-40 procent wat je moet inbrengen in de overnamesom. Er zijn ook kosten om tot de overname te komen, zoals de eerder genoemde overnameadviseur, accountant voor het boekenonderzoek en een jurist voor de overeenkomsten.

Als je een onderneming hebt gevonden die je graag zou willen overnemen moet je aan verschillende dingen denken. Het is belangrijk om informatie te verkrijgen over de omzet en winstgevendheid van de zaak, maar ook over de historie en reputatie. De concurrentiepositie geeft een goed beeld over het bedrijf, evenals de vooruitzichten en het beeld over de toekomst.


 

 

Je wilt immers geen zaak overnemen wat in een dalende lijn zit. Voor de financiële en fiscale situatie is het ook goed om hier informatie over te hebben. Voor de samenwerking is het goed om te kijken naar de juridische structuur, het personeel en het productieproces.

Als de acte bij de notaris is gepasseerd, de koopsom is betaald en het overnamecontract is getekend, is de overdracht rond. Het is hierbij belangrijk om jouw personeel, afnemers en mogelijke leveranciers in te lichten. Doe dit in overleg met de oud-eigenaar, hij kent deze stakeholders het beste.

Een zaak overnemen, wat te doen? We hopen je een duidelijk beeld te hebben gegeven van waar je op moet letten bij het overnemen van een bedrijf. Heb je toch nog vragen of wil je graag eens sparren over het overnemen van een zaak? Wij helpen je graag!

Bezig met een overname of wil je hierover meer informatie?


Menke accountant
Neem vrijblijvend contact op met Menke