Zakelijk of privé leasen?


Een auto kun je zakelijk of privé leasen. Een auto voor je onderneming kun je op de zaak zetten of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Of kies je voor een bestelauto met grijs kenteken? Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar en wat betekent het voor jou?

Auto op naam van de zaak

Een auto op de zaak betekend dat de auto eigendom is van de zaak. Wil je de auto van de zaak ook privé gebruiken, dan krijg je te maken met bijtelling.

Bij een BV zal de entiteit het eigendom en de verantwoordelijkheid dragen. Bij een Eenmanszaak of VOG is het niet mogelijk om het eigendom te scheiden van de eigenaren. De auto wordt in dat geval altijd geregistreerd op je privénaam. Het is en blijft echter wel mogelijk om voor de belasting deze auto aan te merken als zakelijk.

Op sommige auto’s (zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s) kun je milieu-investeringsaftrek krijgen.

Auto privé aanschaffen

Wanneer je de auto privé aankoopt staat de auto op je eigen naam en kun je voor het zakelijke gebruik de kilometers declareren bij de onderneming. Hiervoor kan je jezelf dan een vaste belastingvrije vergoeding betalen van €0,19 per kilometer, die dan binnen je onderneming dan weer fiscaal aftrekbaar is.

Inkomstenbelasting en btw

De keuze om de auto zakelijk of privé aan te schaffen zorgt er voor dat je ook rekening moet houden met de inkomstenbelasting (privé) en het BTW voordeel (zakelijk). Het is hierbij belangrijk dat je goed in de administratie documenteert welke keuze er is gemaakt en voor welke belasting je kiest.
Let op dat voor de inkomstenbelasting je auto verplicht ondernemersvermogen is als je 500 kilometer of minder privé met die auto rijdt.

Auto privé en zakelijk rijden: de gevolgen

Wanneer je de auto privé aanschaft is het mogelijk om de auto zakelijk te gebruiken. Je mag in dat geval elke zakelijk gereden kilometer belastingvrij declareren met een maximum van EUR 0.19 per gereden kilometer. Woon werk verkeer bijvoorbeeld is al zakelijk. Deze declaratie is weer aftrekbaar van de winst waardoor de belasting over die winst lager wordt. Overige kosten zoals onderhoud, parkeerkosten, schoonmaak- en benzinekosten mag je niet in aftrek brengen.

De btw die je betaalt bij de aanschaf van de auto privé is niet aftrekbaar. Wanneer je de auto volledig zakelijk gebruikt mag je daarentegen de btw op onderhoudskosten en gebruikskosten (zoals benzinekosten) in aftrek brengen op de btw-aangifte, voor het percentage dat je de auto zakelijk gebruikt. Let op dat voor brandstof je rekening moet houden dat je deze dan wel moet betalen met een pas op naam van je bedrijf. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders die dit voor je kunnen regelen zodat je voor de belastingdienst een passende factuur ontvangt met een duidelijk overzicht.

Voorbeeld:
Stel er zijn reparatie kosten aan de auto waarop €100 btw op staat vermeld dan is alleen dat deel waarvoor de auto zakelijk gebruikt wordt aftrekbaar.

Wanneer de auto 60% zakelijk en 40% privé wordt gebruikt kun je slechts 60% van de btw aftrekken in de aangifte omzetbelasting. Aan het einde van het jaar zal het daadwerkelijke percentage uit je rittenadministratie blijken. Je moet dan in de laatste btw-aangifte van het jaar een correctie doorvoeren. We noemen dit ook wel een suppletieaangifte.

Rittenadministratie

Zorg dat je een rittenadministratie bijhoudt om aan te tonen hoeveel zakelijke kilometers jij daadwerkelijk hebt gereden voor zowel de km-vergoeding in de inkomstenbelasting als het opvoeren van de kosten in de btw-aangifte. Het advies is om gebruik te maken van een geautomatiseerd systeem wat de ritten registreert en ook voor de administratie bijhoudt om een zo nauwkeurig overzicht te kunnen overleggen bij een eventuele controle.

De gevolgen van een auto op de zaak

De belastinggevolgen van het zakelijk houden van je auto en eventueel privégebruik.

Inkomstenbelasting

– Bijtelling: indien je de auto ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), moet je een percentage van de catalogusprijs van de auto bij je winst opstellen (= de bijtelling). Over deze bijtelling betaal je belasting. Over de bijtelling verderop meer.
– Kostenaftrek: alle kosten die je maakt voor je auto zijn aftrekbaar van de winst (inclusief parkeerkosten, benzinekosten en motorrijtuigenbelasting, exclusief boetes). Ook mag/moet je afschrijven op je auto.

Btw auto privé gebruik

Btw voor de btw geldt hetzelfde als in privé; je kunt de btw over de kosten aftrekken, naar rato van het zakelijke gebruik (als je de auto 50% privé gebruikt (woon-werkverkeer is privé voor de btw), mag je 50% van de btw aftrekken). Als je de auto op naam van de zaak aankoopt, is de btw over de aanschafprijs van je auto ook aftrekbaar. Dit is echter niet van toepassing wanneer je een bestaande auto in bezit overzet op naam van de onderneming. Wanneer je veel kilometers maakt en kiest voor een duurdere auto is het eigenlijk altijd gunstiger om de auto als zakelijk aan te merken.

Bijtelling

De bijtelling wil zeggen dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij je inkomen. Hierover wordt vervolgens inkomstenbelasting gerekend. Het percentage bijtelling hangt af van het type auto. In principe is de bijtelling altijd 22% over de cataloguswaarde. In het geval van een elektrische auto geldt in 2021 een bijtelling van 12% over het bedrag tot €40.000, over het meerdere geldt 22%. Vanaf 2022 is dit 16% tot €35.000 cataloguswaarde.

Ten aanzien van oudere auto’s geldt een aparte regeling. Wanneer je een auto van 15 jaar of ouder rijdt, geldt dat je een bijtelling van 35% betaalt over de dagwaarde. Dit kan interessant zijn bij een auto die 15 jaar geleden een hoge aanschafprijs had, maar nu een lage dagwaarde heeft. Op die manier blijft de bijtelling beperkt, maar kunnen toch alle kosten van de auto zakelijk betaald worden.

Leasen

Leasen kan in vele vormen en maten. Afhankelijk van het soort lease behoort de auto wel of niet tot je ondernemingsvermogen.

Operational lease

De bekendste vorm van het leasen van een auto is operational lease. Er wordt maandelijks een bedrag betaald aan de lease maatschappijen en aan het einde van de termijn wordt de auto weer ingeleverd. In dit geval is de auto privé en heeft dus niets met de onderneming te maken en komt dus ook niet op de balans. Hierdoor mag je niet afschrijven (de aanschafprijs is niet aftrekbaar van je winst) en geen recht hebt op investeringsaftrek.

Nog steeds geldt dat je voor de overige inkomstenbelastinggevolgen kiest tussen privé of zakelijk leasen. Als je onderneming de leaseovereenkomst sluit, zijn de regels voor zakelijk bezit van toepassing zoals hierboven is uitgelegd.

Dus: de maandelijkse leasebedragen zijn aftrekbaar van de winst, net zoals gebruikerskosten (o.a. benzine). Als je ook privé rijdt, moet je de bijtellingsregels toepassen.

Kies je voor privé? Dan is €0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekbaar.

Op de maandelijkse leasekosten wordt btw in rekening gebracht, dit is aftrekbaar voor de btw (let op; alleen voor het zakelijke gedeelte)

Financial lease

Bij financial lease geldt dat je zelf de risico’s met betrekking tot de onderhoudskosten loopt. Aan het einde van de financial leasetermijn (doorgaan 4 tot 5 jaar), word je tegen betaling van een restbedrag eigenaar van de auto. Het lijkt op het kopen van een auto met een lening.

In dit geval wordt de auto wél zakelijk en verschijnt dus op je balans. Je mag/moet afschrijven en eventueel investeringsaftrek nemen. Aan de andere kant staat er een ‘schuld’ op je balans. Ook hier kies je voor de overige inkomstenbelasting gevolgen voor zakelijk of privé (zie hierboven onder operational lease).

Bij de start van de lease, wordt btw in rekening gebracht over de gehele leasesom (dus niet over de maandelijkse leasebedragen). Deze btw is aftrekbaar.

Zakelijk of privé voor de inkomstenbelasting

De keuze om je auto in privé of op naam van de zaak te houden (voor de IB) is met name afhankelijk van het aantal zakelijke kilometers dat je rijdt, de daadwerkelijke kosten van de auto en de bijtelling die van toepassing is.

Rij je veel zakelijke kilometers (in verhouding tot privékilometers), dan kan het gunstig zijn de auto in privé te houden als je een goedkopere auto rijdt (de kosten per kilometer). Je mag dan €0,19 per zakelijke kilometer als kostenaftrek meenemen.

Is jouw auto veel duurder dan €0,19 per kilometer, kun je hem misschien beter op naam van de zaak houden. Je moet dan bijtelling betalen, als je de auto ook privé gebruikt.

Bijtelling is duur: maak een bewuste keuze of dit het waard is. Bij oudere auto’s is het antwoord meestal ‘nee’ aangezien de bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde (de nieuwwaarde). Dan kun je hem misschien beter in privé houden, tenzij de auto ouder dan 15 jaar. De KVK heeft een handige rekentool ontwikkeld, waarbij je een aantal scenario’s kunt berekenen.

Mocht je daar niet uitkomen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze medewerkers. Zij kunnen je voorzien van advies en kunnen met je meedenken om een keus te maken tussen auto zakelijk of privé.

Vragen over zakelijk of privé leasen?