BTW

Kan ik vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling (afgekort KOR) gaat vanaf 1 januari 2020 op de schop. Je kan vanaf dan kiezen voor een vrijstelling op de btw in plaats van korting. Hoe dit precies in zijn werking gaat en hoe je je kan aanmelden kun je lezen in onze blog.

Hoe zit de huidige kleineondernemersregeling (KOR) in elkaar? 

De kleineondernemersregeling is een regeling voor mensen die in een jaar minder dan € 1883 btw betalen. Deze ondernemers hoeven dan uiteindelijk minder of zelfs helemaal geen btw terug te betalen! De belastingdienst stelt vier voorwaarden om in aanmerking te komen voor de KOR zoals het in 2019 is:

 1. Je hebt een eenmanszaak of je onderneming een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vof (vennootschap onder firma);
 2. Je onderneming is in Nederland gevestigd;
 3. Na aftrek van de voorbelasting betaal je minder dan € 1883 btw in een kalenderjaar;
 4. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw.

Meer informatie over de kleineondernemersregeling en hoe je dat in Informer goed verwerkt vind je in ons artikel ‘Kleineondernemersregeling voor de BTW. Deze kleineondernemersregeling komt de huidige KOR te vervallen. Je kunt dus niet meer kiezen voor een belastingvermindering voor de btw.

Wat gaat er veranderen vanaf 2020?

Tot nu toe kregen ondernemers korting op de btw. Vanaf 2020 kunnen ondernemers én rechtspersonen ook kiezen voor een vrijstelling op de btw. Als je gebruik gaat maken van deze nieuwe kleineondernemersregeling, dan hoef je geen btw-aangifte meer te doen!

Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe regeling, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

 1. Je omzet mag niet hoger zijn dan € 20.000 per kalenderjaar;
 2. Het bedrijf moet in Nederland zijn gevestigd.

Naast deze voorwaarden verandert ook een andere regel. De huidige KOR is alleen voor natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen (zie punt 1 bij huidige kleineondernemersregeling). Met ingang van 2020 kunnen ook rechtspersonen (zoals stichtingen, verenigingen en bv’s) de nieuwe kleineondernemersregeling.

Gevolgen nieuwe kleineondernemersregeling

Stel, je kiest voor de nieuwe kleineondernemersregeling. Wat verandert er dan voor jou?

 • Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen;
 • De btw hoeft niet meer in rekening te worden gebracht bij klanten;
 • Je kunt de btw die andere ondernemers in rekening brengen niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst;
 • Houd nog wel jouw omzet in de administratie;
 • Mocht je deelnemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling, dan geldt de vrijstelling voor minimaal drie jaar (tenzij je in de tussentijd boven de € 20.000 per jaar uitkomt, dan vervalt de KOR).

Denk er dus goed over na of jouw bedrijf minimaal drie jaar uit de voeten komt met de nieuwe kleineondernemersregeling. Bedenk ook dat je het recht op aftrek van de btw verliest met de nieuwe KOR. Is dit allemaal geen probleem voor jou? Dan kan je makkelijk vooruit met de nieuwe kleineondernemersregeling. Alles over de KOR vind je op de website van de Belastingdienst hier vind je ook een handige tool waar je kunt berekenen of de KOR voor jouw aantrekkelijk is.

Aanmelding nieuwe KOR

Wil jij gelijk vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de nieuwe KOR? Je kunt je tot 19 november aanmelden via dit formulier. Let erop: dit formulier moet via de post verstuurd worden (ook als je je weer wilt uitschrijven). Als je vanaf 20 november wilt aanmelden, dan duurt de verwerking ongeveer 4 maanden.

Terug naar vorige pagina